Merhaba, ben Fuat Akdemir. Özetle kendimden bahsetmem gerekirse mekatronik ve yazılım mühendisiyim. Bu siteyi hakkımda bilgi vermek, yaptığım projeleri sunmak ve bilgi sahibi olduğum konularda paylaşım yapmak amacıyla oluşturdum. Blogumda daha çok nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka (AI) ve blockchain konularında içerikler paylaşmayı hedefliyorum. Freelance olarak yaptığım işlere ve web tasarım, grafik tasarım, SEO, dijital pazarlama hakkındaki içeriklerim için bytenpixel.com'a göz atabilirsiniz.
Kişisel Bilgilerim
6 Haziran 1990’da Büyükçekmece/İstanbul’da doğdum. Uyruğum T.C. ve medeni durumum bekar. B sınıfı (2011) sürücü ehliyetim bulunmakta. Yabancı dilim İngilizce ve upper intermediate seviyesindeyim. Sigara kullanmamaktayım.
Eğitim Hayatım
Mesleki eğitimime Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nde elektrik bölümünde başladım. Daha sonra mekatronikle tanıştım ve mekatronik mühendisi olmaya karar verdim. 2007 yılında liseden mezun olduktan bir yıl sonra Gaziosmanpaşa Üniversitesi Turhal Myo’da mekatronik bölümüne yerleştim. 2010 yılında buradan da mezun olduktan bir sene sonra dikey geçiş sınavına girdim. Akabinde Kocaeli Üniversitesi mekatronik mühendisliğini kazandım. Üniversite eğitim hayatımı 2016 yılında tamamladım.
İş Tecrübelerim
Stajlar:
- Lise dönemi uzun stajımı bir elektronik yetkili servisinde yaptım. Lg, Sunny, Gold Master, Next-Next Star, Botech gibi firmaların ana, Sony, Pioneer, Panasonic, Alpine gibi markaların alt servisi olan firmada elektronik cihazların tamiri ve kurulumu işlemlerinde rol aldım.
- Meslek yüksek okulu stajımı ise BRC Lpg-Cng sıralı otogaz sistemleri Türkiye distribütörü olan 2A Mühendislik San. Tic. A.Ş. firmasının merkezinde, Ar/Ge bölümünde yaptım. 40 iş günü boyunca fabrikadan gelen ürünlerin farklı farklı testlerini gerçekleştirdim.
- Üniversite ilk stajımı Teknodrom Robotik ve Otomasyon Ltd. Şti. firmasında yaptım. Firmalara proje bazlı robotik ve otomasyon projeleri yapan Teknodrom'da 30 iş günü olan bu stajımda farklı firmalara çeşitli projeler yaptık. Robotlar ve çevre birimleri ile ilgili pek çok bilgiye sahip oldum. Aynı zamanda şirket organizasyonu hakkında bilgiler edindim.
- Üniversite ikinci stajımı 30 iş günü boyunca EAE Elektrik A.Ş. firmasının busbar üreten fabrikasında yaptım. Firma yerli sermayeyle kurulmuş ve alanında dünyadaki en iyi 5. şirkettir. Bu firma Japon iş kültürünü benimseyen ve her biriminde uygulayan bir firmadır. Ben de Oobeya biriminde aktif olarak rol aldım ve 5S, Kaizen gibi konularda bilgi sahibi oldum. Fabrikadaki birkaç noktada yaptığımız projelerle iş akışını ve işçi performansını arttırıcı işlemler gerçekleştirdik.
Mezuniyet sonrası:
- Medron Teknoloji A.Ş. firmasında gömülü yazılım mühendisi olarak görev aldım. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta bulunan bu şirkette sağlık problemlerim nedeniyle maalesef sadece 4 ay çalışabildim (07/2017 – 11/2017). Nesnelerin interneti (IoT) projeleri yapan bu firmada personel izleme, nesne takibi, sensör verileri toplama ve bunların aktarımı gibi konularda projeler yürüttüm. Sağlık problemlerim nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldım. Daha sonra da askere giderek vatani görevimi yerine getirdim.
- 2019 yılında vatani görevimi yerine getirdikten sonra kendi girişimim için çalışmaya başladım. Proje fikrimi İtü Çekirdek Ön Kuluçka Merkezine sunarak ekibimle beraber kabul aldık. Sürecin sonunda 2020 yılı Haziran ayında şirketim olan Tedarikçi Bul'u kurdum. B2B pazaryeri ve e-ihale platformu olarak kurguladığım şirketimi Covid-19 pandemisi sebebiyle yeterince geliştiremememiz ve finansal yetersizliğimiz sebebiyle 2021 yılı Kasım ayında sonlandırdım.
Not: Freelance olarak yaptığım işleri burada belirtmedim. Bunları bytenpixel'de Portfolyo sayfamda tarihleriyle beraber bulabilirsiniz.
Mesleki İlgi Alanlarım
- Yapay zeka (AI) – Derin öğrenme (DL) – Makine öğrenmesi (ML)
- Nesnelerin interneti – Internet of Things (IoT) ve Endüstri 4.0 sistemleri
- Akıllı ev otomasyon sistemleri
- Büyük veri (Big data)
- Bulut bilişim (cloud computing)
- Metaverse
- Blockchain
- Robotik Proses Otomasyonu (RPA)
- Robotik – Otonom robotlar
- Drone’lar (Su-Kara-Hava)
- Elektrikli araçlar
- Mobil uygulama geliştirme
Başarılarım
- General Elektrik Türkiye ofisinin düzenlemiş olduğu Predix Cloud Platform Hackathon'unu 4 kişilik ekibimle beraber birincilikle kazandık. 24 saat içinde geliştirdiğimiz projede, araçlarda 1996 yılından itibaren kullanılmaya başlanan OBD II cihazları üzerine kurguladığımız filo yönetim sistemi yaptık. Predix Cloud platformunu kullandığımız projede araç hız takip ve konum haritalama, arıza takip ve kestirimci bakımı ile servis noktalarına uzaklığı gibi konuların takibini gösteren bir dashboard tasarladık.
- İtü Çekirdek Ön Kuluçka Merkezi kabulü. Dünyanın en iyi 5 ön kuluçka merkezinden biri olarak gösterilen İtü Çekirdek'e projemle birlikte kabul almam gerçekten benim için en güzel deneyimlerden biriydi. Süreç boyunca aldığım eğitimler ve alanında uzman mentörlerin yol göstermesiyle ürün geliştirme dışındaki konularda da bilgi sahibi oldum.
- Kodluyoruz derneğinin K136 İstanbul Veri Bilimi Bootcamp'ine katılmak ve buradan mezun olmak kariyerim için en güzel zamanlardan biriydi. Kodluyoruz ile beraber İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ve İbb Veri Laboratuvarı'nın da desteğinin olduğu bu bootcamp ile beraber veri bilimi alanında pek çok konuda bilgi sahibi olduk ve projeler geliştirdik. Bitirme projesi olarak 5 kişilik grup olarak İstanbul paylaşımlı bisiklet (İsBike) için en uygun durak-istasyon noktalarının belirlenmesi ve İsBike'ın İbb Nasıl Giderim'e entegre olması için örnek simülasyon modelledik.
Yaptığım Projeler
Akıllı Ev Otomasyon Sistemi (Safe House)
Arduino Mega üzerinde gerçekleştirdiğim bu projede 5 farklı sensör (DS18B20, LM35, DHT11, MQ134, PIR), 7 x LED (aydınlatma için), 2 x Dc motor (dış kapı ve garaj kapısı için), tuş takımı (şifreli giriş için), LCD ekran (sensörlerden okunan değerleri göstermek için) ve buzzer (yangın-hırsız-gaz alarmları uyarı sistemi için) kullandım. Maket bir ev üzerine kurguladığım bu sistemi web sayfasından ve Android uygulamasından kontrol edilebiliyor. Yakında bunun için bir demo sayfası oluşturmayı ve detayları video olarak paylaşmayı düşünmekteyim.
Radyo Frekansı (RF) ile Veri Transferi
Farklı konumlarda bulunan alıcı – verici çiftini haberleştirmek için yaptığım bu projede sıcaklığın ölçülmesini ve gönderilmesini hedefledim. Verici tarafında DS18B20 sıcaklık sensörü, sıcaklığı göstermek için LCD ekran ve bir adet PIC kullandım. Alıcı tarafında ise yine bir PIC, gelen değeri göstermek için LCD ekran kullandım. Sıcaklığın durumuna göre kontrol ettiğimiz 2 adet 220V’luk çıkış katı tasarladım (senaryoya göre On/Off klima kontrolü).
Radyo Frekansı (RF) Kontrollü Su Üstü Drone’u
Kablolu gamepad‘in dış kılıfını ve tuşlarını kullanarak kablosuz (RF kontrollü) bir kumanda yaptım. Alıcı ve verici tarafında PIC kullandım. Drone üstünde 2 adet DC motor bulunmakta ve 100 metreye kadar mesafeyle kontrol edilebilmekte.
ST Nucleo, Arduino, PIC ve Diğer Elektronik Projeler
Meslek liseli olmanın avantajıyla elektronikle her zaman iç içe oldum. Dijital ve analog elektronik devreleri, güç elektroniği devreleri gibi birçok konuda tasarım ve baskı devrelerim oldu. Arm tabanlı işlemcili Stm - St Nucleo, Arduino ve PIC’ler üzerinde birçok proje yaptım. Çok fazla çeşit sensör kullandım.
Hobilerim
- Her şeyden önce trans müzik dinleyicisiyim ve sıkı takipçisiyim. Kısmetse bir gün yapmayı planlamaktayım 🙂
- Amatör olarak fotoğraf çekmekten çok hoşlanıyorum.
- Doğayla iç içe olmak ve kamp hayatı vazgeçilmezim. Fırsat buldukça yeni yerler keşfedip kampa gidiyorum.
- Otonom robotlara, model arabalara ve drone’lara karşı bir ilgim var. Maalesef şu anda bir drone pilotu değilim.
- Belgeseller de vazgeçilmezim. Bilim tarihi ve bilim insanlarının biyografileri, hayvanlar alemi, uzay ve kuantum fiziğiyle alakalı belgeselleri çok severim.
- Bilim-kurgu ve girişimcilikle alakalı olan film ve dizileri de çok severim. Black Mirror, Mr. Robot ve Person Of Interest dizileri favorim.
- Satranç oynamayı ve e-football mobile oynamayı seviyorum.