YAZILIM NEDİR, YAZILIMCI NASIL OLUNUR?
Yazılım nedir ve yazılımcı nasıl olunur? Nereden başlamak gerekir? Kaynaklara nasıl ulaşılır? Yazılımla neler yapılabilir? Bu ve benzeri sorularla birçok kez karşılaştım ve konuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulunmak istedim. Bu soruları bir şekilde siz de soruyorsanız ve bir araştırma içine girdiyseniz yazılımcı olma yönündeki ilk adımı atmışsınız demektir.
Yazılım ürünleri uzun zamandır hayatımızın içine biz fark etmesek bile yerleşti. Kullandığımız cep telefonları ve tabletler, bilgisayarlar, mobil uygulamalar, antivirüs programları, televizyonlar, beyaz eşyalar, bazı oyuncaklar bunlardan bazıları. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Uydular, drone'lar, savunma sanayi ürünleri, uçaklar, web sayfaları, oyunlar, akıllı ev otomasyonu ürünleri ve daha nicesi...
Gördüğünüz gibi çok fazla ürün ve seçenek bulunmakta. Tabii yazılım dilleri konusunda da bu böyle. Yani kısaca her amaç için farklı yazılım dili bulunmaktadır. Öğrenmek istediğiniz yazılım dilini seçmeden önce ne yapmak istediğinize karar verin. Bu kararı vermeden öğrenmeye başladığınız taktirde motivasyonunuzu kaybedersiniz ve enerjinizi boşa harcarsınız. Hangi dilin nerede kullanıldığını görmek için bu yazıma göz atabilirsiniz. Bu kararınızı netleştirmeye yardımcı olabilir veya size yeni fikirler verebilir.
Öğrenmek istediğimiz dile karar verdik, şimdi geldi nasıl öğreneceğimize. Genelde ilk iş Türkçe kaynak aramak oluyor. Şunu baştan belirteyim her konuda olduğu gibi yazılım konusunda da İngilizce çok önemli. Tabi akla ilk gelen kitap araştırmak oluyor. Eğer yazılım konusunda hiçbir bilginiz yoksa ya da düzenli çalışma sisteminiz yoksa kitap almak mantıklı olabilir. Bir algoritma ve bir dil kitabı alabilirsiniz. Ancak 1-2 dil biliyorsanız kitap almanızı önermem. Sadece elinizin altında kaynak olarak bulunabilir.
Kitapların dışında online ortamda birçok kaynak bulunmaktadır. Pek çok dil için Youtube dahil olmak üzere birçok kanalda Türkçe içerik bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken videoların sürekliliğinin olması. Aksi taktirde yeni kaynak arayışına girmeniz gerekir. Youtube dışında Udemy, Udacity gibi online eğitim platformları da bulunmakta. Bunlarda da Türkçe kaynak az da olsa bulunmakta ama ücretli. Ders şeklinde alabiliyorsunuz, memnun kalmazsanız para iadesi alabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak özellikle İngilizce kaynakları online olarak rahatlıkla bulabilirsiniz. Pdf’ler, üniversite ders içerikleri, kitaplar ya da e-kitaplar, blog siteleri…
Yazılımda İlerlemek
Bir şeyler öğrendiniz, ama hala ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Hala kararsızsınız. Öyleyse şimdi geldi sıra geldi proje yapmaya! Zevkli ve işin pis kısmı şimdi başlıyor 🙂 Öğrendiklerinizi pekiştirmenin ve hızlı ilerletmenin en kolay yolu projeler yapmaktır.
En başta kolay projeler yapmanızı öneririm. İlk projeniz: Hello World! 🙂 Yazılıma atılan ilk adımdır hello world projeleri. Siz de bunu gerçekleştirdikten sonra kafanızdaki pek çok soruyu gidermiş olacaksınız. Diğer küçük projeler art arda kendiliğinden gelecektir. Sonra dilin pek çok kısmını kavramış oldunuz ama hala yetersiz. Öyleyse bir proje hayal edin, içinde hemen hemen yaptığınız tüm projeler olsun ya da süper bir fikriniz vardır belki de. Başlayın hemen yapmaya!
Düşe kalka bir şeyler yaptınız. Bazen sinir oldunuz yapamamaya. Tekrar tekrar bakıyorsunuz bir hata yok, ama çalışmıyor. Ne denediyseniz olmuyor... İşin güzel ama pis tarafı derken tam da bunu kastediyordum. Bazen hatalarınızı haftalarca çözemeyeceksiniz, sonra bir gün canınız sıkıldığında kodu açtığınızda çok basit bir hata olduğunu görünce kendinize güleceksiniz 🙂 Çözülmüyor mu? O zaman biraz tecrübeden faydalanma vaktidir. Stackoverflow sitesi birçok yazılımcının bulunduğu bir mecradır. Sorununuzu orada araştırın derim. Muhakkak birileri de aynı sorunu yaşadı ve çözdü. Bulamadıysanız da kendiniz soru sorabilirsiniz. Çok kısa sürede yanıtlar alırsınız. Tabi bir süre sonra sizin de sorulara cevap vermeyi unutmamanız dileğiyle 🙂
Yazılım demişken belki de en önemli şeylerden birini sona sakladım: GitHub! Yakın zamanda Microsoft'un satın aldığı bu platformda inanılmaz kaynaklar var. Birçok projenin kodlarını bulabilirsiniz. Açık kaynak kod dünyasının en büyük temsilcilerinden biri olan bu platform cennet gibi ve tamamen ücretsiz 🙂 Tüm yazılım dilleriyle alakalı örnek kodları bulabilirsiniz. Kütüphane dosyalarına erişebilirsiniz. Başkasının kodlarına ekleme - düzeltme yapabilirsiniz ya da kendi kodlarınızı oraya koyabilirsiniz. Microsoft'tan sonra neler olur bilmiyorum ama belli bir seviyeye geldikten sonra kodlarınızı buradan paylaşmanızda yarar vardır. Kodlarınızın çalışmasından korkmayın. Unutmayın, siz de bu yollardan geçtiniz ve başka insanlara da faydanız olsun. Ayrıca kodunuza başka yazılımcılar tarafından destek de alarak geliştirme yapabilirsiniz.
.net asp c c plus plus c sharp css git github gömülü sistemler html java javascript php python yapay zeka yazılım