SEO NEDİR Ve SEO ÇALIŞMASI NASIL YAPILIR? | Fuat Akdemir

SEO NEDİR Ve SEO ÇALIŞMASI NASIL YAPILIR?

SEO NEDİR Ve SEO ÇALIŞMASI NASIL YAPILIR?

Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization - SEO) web sitelerini arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlayabilmesine "taramasına" olanak sağlayacak şekilde, arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek "web sitesinin optimize edilmesi", hedeflenen anahtar kelimelere ait arama motoru aramalarında yükseltilmesidir. Arama motorları arama sonuçlarının suistimal edilmemesi için bu kriterleri yayınlamamaktadır. Ancak bazı ipuçları verilerek en azından nelerin yapılmayacağı konusunda bilgi vermektedir. İnternetin günlük yaşamda ve ekonomik anlamda gücünün artması neticesinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Dijital pazarlamanın bir alt koludur.

İnternet kullanıcıların çoğu, hatta internet sitesine sahip olan bazı kişiler bile SEO'nun ne olduğu hakkında pek bilgisi yoktur. SEO bir web sitesinin popülerleşmesi, yaygınlaşması, sitenin arama motorları tarafından puanının arttırılarak "arama yapan kullanıcıya" daha üst sıralarda görünmesi gibi sebeplerden dolayı önem arz etmektedir. SEO çalışmaları site içi SEO ve site dışı SEO çalışmaları olmak üzere ikiye ayrılır. Bu çalışmaların amacı siteyi arama motorlarında (Google, Yandex, Bing vb.) üst sıralarda çıkartmaktır. Üst sıralarda ya da en kötü ihtimalle ilk sayfada çıkmanın önemi pek çok durum için çok önemlidir. E-ticarette, online hizmetler sektöründe, dijital pazarlamada ve hatta blog ve portfolyo sitelerinde bile... Web sitesi sahibi olarak arama yapan kullanıcılara ilk sıralarda görünmek aslında kullanıcıları kendi web sayfamıza çekecek en büyük etkendir. Bu daha çok ürün, hizmet ya da içerik satmamızı sağlar. SEO'nun önemini kısaca şu soruyla aktarayım: Siz bir şeyler aratırken en son ne zaman 2. ya da 3. sayfaya baktınız ya da ne sıklıkla bu sayfalara bakarsınız?

Site İçi SEO

Arama motorlarının sitenizi daha iyi tarayabilmesi ve anlaması adına bazı teknik düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Site içerisinde yapılan teknik düzenlemelere site içi seo (on-page seo) denilmektedir. Arama motorları herhangi bir siteyi içeriği ile değerlendirirken kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurur ve algoritmasını o deneyimlere paralel olarak oluşturur. Zaten arama motorlarının en büyük amacı da kullanıcıların istediği sonuçları onlara sunmak.

Site içi SEO, tüm sayfa ve kategorilerin SEO uyumlu olarak arama motorlarına anlamlandırılma işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede kullanıcılar arama motorlarında hedef kelimeleri ile alakalı en kaliteli içeriğe ulaşmış olurlar. Site içi SEO işlemlerine örnek olarak "robots.txt 'nin bulunması, uygun başlığın kullanılması, görsellerdeki çözünürlük kalitesi, alan adı (domain) uygunluğu, özgün içerik, site hızı" gibi metotlar gösterilebilir.

seo, arama motoru optimizasyonu, search engine optimization

Site Dışı SEO

Site dışı SEO yapmak için çok sayıda farklı teknikler vardır. En popüler olanları ise sitenin kaliteli ve yüksek backlink sayısına sahip olmasıdır. Backlink, bir web sitesinin diğer bir siteye verdiği linktir. Ancak başta Google olmak üzere tüm arama motorları manipüle edilmiş backlink'lere karşıdır. Verilen backlink'in değerini kullanıcı etkileşimi belirlemelidir. İçerikle ilgisi olmayan ve içeriği ziyaret eden kullanıcıların tıklamadığı backlink'ler spam olarak algınabilir. Bunun nedeni, backlink'lerin arama motorları nezdinde bir referans olmasıdır. Dolayısıyla arama motorları, yapay bir referansı kabul etmeyecektir. Bu bağlamda web sitesine gelen backlink'lerin gerçek kullanıcılar tarafından gerçekten verilmesi gerekmektedir. Bunun gerçekleştirilmesi de kaliteli ve insanlar tarafından gerçekten beğenilen web sitesi yapmak ve bu web sitesinde ilgi çekici içerikler yayınlamaktır. Bu sayede insanların sitenize backlink vermesini sağlayabilirsiniz.

Backlink'ler dışında arama motorları; kullanıcı deneyimlerini göz önünde bulundurarak web dünyasındaki birçok sinyalden yararlanır ve algoritmalarını bu sinyaller ile dayandırır. Sosyal medyadaki etkinlik, marka bilinilirliği gibi birçok etken de arama motorlarının dikkat ettiği alanlardır. Dolayısıyla bu alanlardaki etkinliğe de önem verilmelidir.

 

Paylaş:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir